Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 12:40 - ''Горски дух'' от Мартин Ралчевски
Автор: markantonii Категория: Изкуство   
Прочетен: 3692 Коментари: 4 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За една почитателка на вълшебни приказки

Живял някога буен и своенравен момък, който имал късмета и щастието да расте сред добри и скромни родители. Благодарение на старанието и трудолюбието им той не бил лишен почти от нищо. Когато дошло времето им и те напуснали тази земя той получил в наследство не само къщата, в която живеели, но също и двадесет декара земя, засята с пшеница, петнадесет плодни дръвчета, три коня, две крави, множество птици и няколко златни монети. Имуществото, което наследил било достатъчно за да се задоми и заживее спокойно. Тъй като това което придобил съвсем не било малко, съответно без много усилия, но при добра организация, то можело да му носи достатъчно за да изхранва бъдещето си семейство. За това обаче се изисквала известна воля и постоянство, които за съжаление той не притежавал. Не минало много и момъкът се залюбил с красива и умна девойка, за която скоро се и оженил. Не след дълго тя го дарила с три прекрасни здрави деца – две момчета и едно момиче. Годините минавали, децата растели, а с тях и грижите и нуждите по отглеждането им. Задълженията и отговорностите на вече възмъжалия момък неусетно ставали все по-големи и по-големи, което съответно го плашело все повече и повече.
Веднъж, преуморен от дългия и изморителен ден, вечерта, когато всички били седнали около масата и вечеряли, той изненадващо се оплакал, че кръста, който Господ му е отредил да носи е твърде тежък за него и че от доста време насам едвам издържа под неговата тежест. Преданата му съпруга и деца не отвърнали нищо. Натъжени те продължили да тропат с лъжиците в купичките си и да сърбат от супата.
Когато привършили с вечерята и легнали да спят с момъка се случило нещо необикновено. Той бил грабнат от два ангела, които изведнъж го повели право нагоре като го представили пред самия Божи престол.
„Знаеш ли защо си тук? – попитал Господ.”
Душата на момъка силно се смутила, но той запазил самообладание и отговорил, че няма никаква представа.
„Преди няколко часа, когато вечеря със семейството си ти каза нещо, което силно разстрои сърцата им. Тяхната болка бе толкова голяма, че Аз реших да пратя ангелите си, които да вземат душата ти докато спиш за да ти покажа нещо, което много малко хора са имали късмета да видят приживе.”
След като казал това Господарят на всичко махнал с ръка и пред момъка се разкрила чудна картина. Той изведнъж видял всички свои съселяни. Повечето от тях спели, но имало и такива, които въпреки късния час, продължавали да вършат нещо по къщите си. На пръв поглед нямало нищо необичайно. Неволно момъкът обърнал въпросително погледа си към Господ. Тогава Господ отново махнал с ръка; този път пред момъка се открила картина, която толкова силно го смаяла и учудила, че той за дълго време останал като вцепенен. На раменете на всеки, без изключение, изведнъж, незнайно от къде, се появил по един кръст. Някои от кръстовете били малки, други по-големи, но имало и такива, които с размера си надхвърляли и най-смелото човешко въображение. Силно изплашен от видяното момъкът понечил да каже нещо, но не знаел какво.
„Искаш ли да видиш и твоя кръст? – попитал Господ.”
„Ъъъ... да – едва доловимо промълвил момъкът.”
Тогава Господ открил пред него собственото му тяло и той видял себе си да спи сладко.
„Какво виждаш? – строго попитал Бог.”
„Себе си – с треперещ глас отвърнал той”.
„А кръста си виждаш ли?”
Момъкът не отделял очи от тялото си, но уви, за разлика от съселяните си, върху неговите рамене не можел да забележи нищо.
„Взри се още! – настоял Господ.”
В този момент, със големи усилия и неимоверно напрежение, момъкът едвам успял да съзре и разпознае кръста върху собствения си гръб. Веднага след това той паднал ничком пред Твореца и горко заплакал.
Кръстът, които видял бил не по-голям от… бобено зърно.”



Гласувай:
25


Вълнообразно


1. shaffi - нека вс
03.12.2011 20:15
носи кръстта си с достойство..интересен постинг!поздрав!
цитирай
2. gita969 - Казано е:
08.12.2011 16:10
"На никому не се дават по - големи изпитания от тези, които може да издържи". И аз често се питам Господ ли ме надценява или аз се подценявам. И....... Бог винаги е прав.:))))))
цитирай
3. daan - СРЕЌНА НОВА 2012
31.12.2011 08:56
ТИ ПОСАКУВАМ ВО ГОДИНАТА 2012 ДА ТИ СЕ ИСПОЛНАТ СИТЕ СОНИШТА И ЖЕЛБИТЕ ДА СЕ ПРЕТВОТАТ ВО РЕЛНОСТ.
СРЦЕТО И ДУШАТА ДА ТИ СЕ НАПОЛНАТ СО ЉУБОВ И РАДОСТ.
цитирай
4. bven - Честита Нова Година :))))
02.01.2012 21:37

НОВА ГОДИНО, ДОБРЕ СИ ДОШЛА!
ВЛЕЗ ТИХО ПРЕЗ ВРАТАТА
И БЪДИ КЪМ НАС ДОБРА!
ДАЙ НИ ЗЛАТНО ЖИТО,
БИСТРА ВОДА В РЕКИТЕ,
ХУБАВИ И БЛАГИ МИСЛИ В ДУШИТЕ
И КРИСТАЛНО СВЕТЛИ ЧУВСТВА
ЗА СТРЕМЕЖ КЪМ ВИСИНИТЕ!
НЕКА ДА ЖИВЕЕМ БРАТСКИ
И ЩАСТЛИВО НА ЗЕМЯТА
ДА ТВОРИМ ДОБРО ЗА ВСИЧКИ
И ДА СЛАВИМ НА БЪЛГАРИТЕ ИМЕНАТА!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: markantonii
Категория: Поезия
Прочетен: 99444
Постинги: 60
Коментари: 70
Гласове: 2689
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031